Dziś robiłem mały rekonesans, na razie nie znalazłem tych okopów aczkolwiek spory teren jest do przejścia i dość mocno miejscami zarośnięty.
Prawdopodobnie chodzi o wieś Boginia, a nie o Borchówkę, gdyż dziś rozmawiałem również z napotkanymi miejscowymi i mówili, że to w Bogini został zaatakowany oddział z moich ustaleń wynika że to 30 PP. Strzelców Kaniowskich został zaatakowany przez 10DP z 8 Armii niemieckie. I to się nawet pokrywa z informacjami znalezionymi w internecie.
Raz znajduje informacje, że zostali zaatakowani przez zwiad na motorach, a raz że przez ostrzał z granatników. Podobno działo się to na jakimś wzniesieniu niedaleko rzeczki nie za bardzo mogę ustalić, które to miejsce.
Patrząc na mapę na portalu
http://hgis.cartoninjas.net/ wynika, że droga kiedyś była tylko od strony Kol. Dobieszków lub od głównej drogi. Dziś jest jeszcze droga od strony Borchówki. Wątpię w to, żeby Niemcy z głównej drogi skręcali na jakąś wieś i robili tam patrol.
Czy ktoś z was ma jakieś informacje na ten temat lub był tam może na jakiejś eksploracji