10-10-2007, 00:28
Według mnie pierwsze zdjęcie Pl. Wolności a drugie Pietryna zobaczcie na prawą stronę fotografii
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton
Wojenne zdjęcia Łodzi.
|
10-10-2007, 00:28
Według mnie pierwsze zdjęcie Pl. Wolności a drugie Pietryna zobaczcie na prawą stronę fotografii
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton
10-10-2007, 07:45
Wg mnie widok z pl. Wolności na ul. Legionów. W kamienicy po lewej obecnie mieści się A-dong czy coś tam!
Pozdr MJ
10-10-2007, 10:41
O Jagoda chyba trafił ... z fotką z Placu Wolności. Faktycznie.
Natomiast w wypadku drugiej Piotrkowska jest prawdopodobna, ale nie musi być na 100%. Chociaż mi jakoś kojarzy się z kamiennicami w rejonie pasażu Rubinsteina. Wygląda tak jakby zdjęcie zrobiono właśnie z niego ...
Tylko guziki nieugięte
przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie i dymi mgłą katyński las (...)
10-10-2007, 10:57
Hmm zdj. nr 2 bardziej kojarzy mi się z obecną ul. Narutowicza, kamienica przed dziurą z dawnym EMPIKEM. Bolas jeśli możesz i masz te fotki w lepszej rozdzielczości pchnij mi je mailem. Jak się powiększy to może więcej szczegółów wyskoczy, chodzi o zdj. nr 2 i to z motocyklistami.
Pozdr MJ
12-10-2007, 13:15
Na ebay - środkowe zdjęcie na górze - widać Łódź
![]() A tu drugie z jakiejś kompanii reflektorów: ![]()
Tylko guziki nieugięte
przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie i dymi mgłą katyński las (...)
15-10-2007, 23:13
Na pewno nie łódź nie z taka szerokością torów i chyba się inaczej układały wtedy, Zamazywanie numerów to dzieło wojennej cenzury, rzecz nader często psotykana
16-10-2007, 15:44
I kilka kadrów z "Litzmannstadt", głównie pocztówki, ale że mało znane wrzucam:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Tylko guziki nieugięte
19-10-2007, 20:02
bolas, a masz może zdięcie pałacu w parku julianowskim
"Bądź zawsze w myśli i czynach oficerem 28 p. Strz. Kan."
20-10-2007, 19:19
Może to nie zdjęcie pałacu, ale pamiątka z Julianowa i daje pojęcie o rozmiarach zniszczeń, jakich dokonało lotnictwo szturmowe 04-09-1939 r, atakujące sztab Armii Łódź. Sam pałac został rozebrany ostatecznie w 1942 roku.
pozdrawiam
witek
20-10-2007, 20:36
snufkin, możesz na priwa podrzucić dokłaniejsze zdięcie
"Bądź zawsze w myśli i czynach oficerem 28 p. Strz. Kan."
22-10-2007, 17:25
wedle opisu Łódź:
![]() ![]() ![]() ![]() I na podłódzkiej drodze do Wawy: ![]() ![]()
Tylko guziki nieugięte
23-10-2007, 01:49
Wow i jeszcze lepsze ... z <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bagnowka.com/">http://www.bagnowka.com/</a><!-- m -->
Sami spójrzcie: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Tylko guziki nieugięte
12-11-2007, 03:37
Witam zamieszczam dwa zdjęcia z Lublinka (a dokładnie resztek samolotów polskich) zrobione przez niemców.Zdjęcia pochodzą z ebay.de oraz allegro.
Jak Feniks z popiołów......
22-11-2007, 20:23
23-11-2007, 18:44
Ale fajna fotka, dzięki ... swoją drogą strasznie nietypowe zdjęcie ... jakieś architektoniczne czy geodezyjne ? Idealnie jak do rysunku ...wszystkie kąty i linie super ...
Tylko guziki nieugięte
przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie i dymi mgłą katyński las (...) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|