Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Strońsko - zatopiony czołg ??
PostWysłany: 24 Sty 2009, 16:40 
Wykrywkowy
Wykrywkowy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Internet
Witam,

Warto by sprecyzowac czy chodzi o 1939 r czy o 1945... Jeśli o koniec wojny to dalszy fragment proszę pominąc. Jeśli jednak chodzi o 1939 r. to ...

Warto by zacząc od analizy map pod kontem lokalizacji mostów itp. Dowiedziec się jaki był stan rzeki we wrześniu lub w końcu sierpnia 1939. Gdzie wytyczane były brody na rzece itd. (to mogłoby być przydatne tez jeśli chodzi o 1945 r.).

Mało przekonujące są historie, że na podstawie informacji od miejscowych chłopów Niemcy przeprawiali czołgi przez rzekę bez żadnego przygotowania... Brody były oznaczane wcześniej przez rozpoznanie lub saperów z tego co mi wiadomo...

Poza tym wydaje mi się, że jeśli nawet jakieś czołgi utknęły - dajmy na to z powodu zalanego silnika – to wydaje mi się, że sprzęt ten zostałby odzyskany... We wrześniu to niemcy nas bili a nie na odwrót. Więszośc znalezisk to sprzęt porzucony lub zniszczony w czasie odwrotu Niemców...

"[...] pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata, ma swoją cenę wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor."

Józef Beck (5.V.1939)

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Sty 2010, 13:19 
Fuzel

Witam forumowiczów. Mam informację że w okolicach Strońska (Beleń),, są zatopione czołgi niemieckie. Miejscowi mówili że to Tygrysy ale czy napewno tego nie wiem. Czołgi zatoneły (3 szt), jak armia czerwona w 45 goniła nz zachód niemców. jeszcze po wojnie było widac je z wody. Nawet około 4 lata temu był plan zeby je wydobyc ale,, byl sprzet, człowiek koordynujący mial załatwione pozwolenie ale ludzi do pomocy nie było. więc czołgi w Warcie nadal tkwią. I jeszcze coś....niedaleko.

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Sty 2010, 18:59 
Bunkrowiec
Bunkrowiec
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgierz
Widzę że kolega ma podobne informacje do moich.Niestety lokalna wizja wstępnie nie potwierdziła tych opowieści.Być może koordynaty były błędne.Dodam iż było to w trochę bardziej odległym miejscu.Pozdrawiam

PostWysłany: 25 Sty 2010, 13:10 
Kilofman
Kilofman

Witam,Poludniowe skrzydlo kotla Nehringa i Sauckena ponoc przeprawialo sie tam na Chojne.O tych czolgach to chyba wszyscy slyszeli.MWP sie tym podobno interesowalo.Spora ilosc fantow w Chojnem(Chojnym) wskazuje ze moze to jednak prawda. :wypas:

Profil E-mail  

PostWysłany: 08 Maj 2010, 15:53 
Fuzel

Ja też potwierdzam tę historię znam osobę która twierdzi ze w Beleniu przy starym moście drewnianym leży jakiś pojazd z relacji mieszkańca wiem ze jak to stwierdzono miał na pewno lufę ale bez wieży, co może wskazywać na działo samobieżne. Wydaje mi sie ze opowieść jest bardzo wiarygodna trudno tylko jednoznacznie określić co to jest. Może warto by bardziej zająć sie sprawą ? Jeśli ktoś na forum ma takie możliwości to ja chętnie pomogę.

Profil E-mail  

PostWysłany: 11 Maj 2010, 09:49 
Kilofman
Kilofman

Miejscowość: Łódź-Złotno
jeden jest namierzony z 2 jest problem w dnie zalegają stalowe profile

a spotkał ktoś informacje o 2 panterach w tym rejonie w warcie ?

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość