Warning [2] file_put_contents(): Only 0 of 18397 bytes written, possibly out of free disk space - Line: 6572 - File: inc/functions.php PHP 7.2.34 (Linux)
Witam. Intryguje mnie pewnien budynek leżący na terenie Dworca Łódź Fabryczna a dokładnie na wschodnim skraju dworca autobusowego. Przechodziłem tamtędy już wiele razy ale moją uwagę zwróciła dosyć solidna konstrukcja budynku oraz okiennice okien piwnicznych które są z kilkumilimetrowej blachy!
Czy ktoś wie do czego służył i co tam się mieściło?
Dołączam dwa zdjęcia. Przepraszam za słabą jakość ale to z telefonu.
Budynek zamieściłem w tym dziale gdyż przypuszczam możliwość militarnego pochodzenia. Jeżeli śledztwo nie potwierdzi tego - przeniosę do "cywila".
"Bóg walczy po tej stronie, która ma lepszą artylerię" - Napoleon Bonaparte Scale Model Warehouse Polandsmwarehouse.pl
Jest to budynek należący do tpsa . Znajduje się w nim centrala telefoniczna na całą dzielnice,
Pod koniec lat 90 kiedy tepsa wymieniała magistrale i centralki wymieniła i tą przedwojenną centralkę . Była tak stara że niemcy zabrali ją do muzeum .Jak wróci ktoś z zagranicy to podam dalsze informacje.
Informacje odnośnie budynku:
Tam gdzie znajdują się te metalowe okiennice jest dokładnie centrala .
W skład centrali wchodzi:
-kotłownia
-agregaty prądotwórcze (akumulatory)
-toaleta
-centrala telefoniczna
-serwerownia
Pomieszczenia sa klimatyzowanie utrzymana jest tam stała temperatura a sama centralka bez zasilania może funkcjonować przez 72 godziny.
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton
Właśnie. eeM potwierdziła moje przypuszczenia co do solidnej, wzmocnionej konstrukcji stropu oraz ścian piwnicy. W poniedziałek będę na Fabrycznym więc przyjrzę się jeszcze dokładniej tej konstrukcji.
"Bóg walczy po tej stronie, która ma lepszą artylerię" - Napoleon Bonaparte Scale Model Warehouse Polandsmwarehouse.pl
Co do budynku potwierdziłem informacje co do centralki telefonicznej - (centralka kolejowa)
Obiekt przedwojenny w , jeszcze parę lat temu znajdowała się ta centralą marki siemens
Gdy przedstawiciele siemensa przyjechali i zobaczyli że ta jeszcze pracuje złapali się za głowy tą centralą wymontowali i przesłali do muzeum a w miejsce tej wstawili najnowszego typu .
Dodam że to była najstarsza działająca centralka tego typu na świecie :-)
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton