Liczba postów: 545
Liczba wątków: 129
Reputacja:
0
Chciałem się was zapytać jakie jednostki ćwiczyły na poligonie w Justynowie , zawsze jeżdziłem tam na Jagody (dużo okopów) To prawda że można znaleśc tam fanty z czasów carskich ? Jaka wogóle jest jego historia i czy znajduje się tam coś ciekawego bo całego nie zwiedziłem.
Pozdrawiam Paweł
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton
Liczba postów: 348
Liczba wątków: 36
Reputacja:
1
Z tego co wiem to Justynów nie był poligonem. W 1914 roku toczyły się tam walki międy wojsami carskimi i niemieckimi ale to był epizod - około 48 godzin działań.
Co do zaś okresu 2 wojny to ponoć były tan składy amunicje, przez okoliczną ludność zwane "prochownią". Ponoć owe składy zostały w 1943 roku wysadone w powietrze w ramach jakiejś akcji sabotażowej.
Tyle co wiem na temat tego miejsca.
Pozdrawiam
Sturmvogel
Reputacja:
0
A z jakiego czasu pochodzą te okopy?
Wolę mieć jedną dywizję niemiecką przed sobą niż jedną dywizję francuską za sobą. Paton
Reputacja:
0
Jeszcze jedno małe pytanko po cxo okupanci zróbili te okopy? ;-)
Liczba postów: 348
Liczba wątków: 36
Reputacja:
1
Hmm, gdybym był okupantem to bym wiedział...
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
no pewnie z nudów kopali okopy niemiaszki;-p a w wiśniowej była do niedawna jednostak sanitarna więc pewnie tyż coś ryli w okolicy zresztą kupe fajnych fantów nasze wojaki zosatawiły z okresu LWP jak się wynieśli od aparatów rentgena wojskowych z lat 50 tych do noszy i soli fizijologicznej ale to taki OT :-D no a okopy w większości to Iww , a co do skłądów w gałkówku to były one już z okresu II RP była to pomocnicza składnica uzbrojenia ( nr nie pamietam ) w gałkówku
pozdr kobieras
Liczba postów: 420
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
A ja mam wrażenie, że temat kilka razy się już pojawiał...
Z całym szacunkiem ale warto najpierw przeczytać co już jest na forum niż bez zastanowienia powielać tematy...
Z wódką jest jak na wojnie – są straty w ludziach i w sprzęcie
--------------
"[...] pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata, ma swoją cenę wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor."
Józef Beck (5.V.1939)
Reputacja:
0
Mogę zobaczyć gdzie się pojawił?
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
te dziury to w wiekszoci ziemianki bo wiekszosc skladów przeniesiono w polowe ziemianki w taki otot sposób np jedna jest pełna pustych min betonowych , druga samych zapalników do nich , trzecia samych gruszek do 75 mm i td wiec nie wszystkie dołki to leje;-]
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Proponuję do minimum ograniczyć podawanie nazw miejscowości. Czyta to mnóstwo niezrzeszonych ludzi, a potem jadą jakieś dzikie ekipy w wymienione rejony i ryją doły jak świnie w kartoflach.
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
swiete slowa stella :yes: